streda 23. septembra 2015

Jabĺčkový zákusok

           V tomto upršanom jesennom počasí, kedy sa záhrada starých rodičov premenila na jeden obrovský jablkový raj, som sa rozhodla niečo upiecť a nabrať nejaké to kilo navyše. Aj tak už pravdepodobne žiadne zo svojich plavok na seba nenatiahnem a neskôr vybehám. Tak si to aspoň vždy hovorím. Po internete som pátrala po nejakom pre mňa uspokojivom recepte, no všade samá štrúdľa a jablkové šatôčky, ktoré sú tiež super, no ja som chcela niečo "iné". No aj tak ma žiaden recept až tak neohromil, tak som si zmiešala tri dokopy a experiment sa podaril. Výsledok hodnotím na výbornú, veď vyskúšajte.

Ingrediencie
200 g polohrubej múky
180 g cukru (kto má rád viac sladké, odporúčam 200 g, lebo ja všade cukor uberám )
4 vajíčka
5 lyžíc vody
1 prášok do pečiva
1,5 kg jabĺčok
3 vanilkové pudingy (zlaté klasy)
piškóty
2 šľahačkové smotany
granko alebo strúhaná čokoláda na posypanie

                   






            Vyšlaháme si žĺtka s cukrom, pridáme vodu a múku s práškom do pečiva. Opäť šlaháme, a nakoniec pridáme našlahaný sneh z bielkov. Riadne premiešame. Na vymastený a múkou vysypaný plech nanesieme cesto. Pečieme 15-20 minút vo vopred vyhriatej rúre na 180°C.
             Medzitým si očistíme jabĺčka, t.j. ošúpeme a vyčistíme vnútro od jadierok a tvrdej časti. Pokrájané jablká na menšie časti dáme do hrnca, podlejeme cca 1,5 dcl vody a dusíme na slabom stupni do mäkka asi 10-15 minút. Zmäknuté jabĺčka rozmixujeme a vmiešame pudingy (kto má rád sladšie koláče, podľa chuti pridá cukor), a opäť privedieme celú zmes k varu. Po 3-4 minútach odstavíme a necháme prechladnúť. Taktiež necháme prechladnúť upečený piškót. Potom naň poukladáme piškóty, nanesieme jablkovú zmes a dáme do chladničky. Keď je koláčik stuhnutý a úplne vychladnutý, vyšlaháme smotany a rovnomerne ich nanesieme na koláč a posypeme grankom, prípadne postrúhame čokoládou. A šup šup opäť do chladničky aspoň na 2 hodinky, aby sa uležal. No a potom povedzte sami, či stojí zato troška pribrať :D. P.S. Na druhý, tretí deň je ešte lepší.

                                                               BUON APPETITO!



           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára