streda 10. septembra 2014

Cannelloni ripieni di ricotta e spinaci

Zapekané cannelloni plnené špenátom a ricottou


   Tento vegetariánsky pokrm, podávaný ako prvý chod, je v Taliansku obľúbený na nedeľnom alebo sviatočnom stole. Na jeho prípravu treba troška viac trpezlivosti, hlavne na napĺňanie trubičiek, no o to viac si potom vychutnáme jeho lahodnú chuť. 

Ingrediencie a množstvá pre tri osoby:

cannelloni (podľa potreby na vyloženie dna zapekacej misy, cca 350 gramov)
špenát (mrazený 450 gramov)
2 zväzky mladej cibuľky
4 strúčiky cesnaku
1 ricotta
2 vajíčka
olivový olej
strúhaný parmezán
soľ
čierne korenie

Ingrediencie na bešamel:
50g masla
50g hladkej múky
1/2 l mlieka
muškátový oriešok
soľ
čierne korenie

    
           Do osolenej vody dáme variť cannelloni, a precedíme ich keď sú tvrdšie "al dente", čo je veľmi dôležité, pretože ešte neskôr zmäknú zapekaním v trúbe. Medzitým na olivovom oleji opražíme mladú jarnú cibuľku nakrájanú na koliečka a cesnak. Potom pridáme rozmrazený špenát, ricottu, a povaríme 10-12 minút. Necháme vychladnúť, okoreníme, osolíme, pridáme vajíčka, nastrúhaný parmezán a riadne premiešame. Súčasne uvaríme bešamel tak, že v hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a popražíme za stáleho miešania, pridáme mlieko a varíme za stáleho miešania až kým zmes nezhustne. Potom odstavíme, osolíme a dochutíme štipkou čierneho korenia a muškátového orieška. 
           
           Uvarené cannelloni jemne naplníme špenátovou zmesou, najlepšie asi pomocou malej lyžičky a ukladáme do zapekacej misy. Keď máme celé dno zaplnené, pokryjeme bešamelom a dáme do vyhriatej rúry na 180°C zapiecť na cca 30-40 minút, pokiaľ povrch nezhnedne. 


                                               BUON APPETITO!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára