nedeľa 9. novembra 2014

CALAMARATA

                                  Stredomorský pokrm z "kalamárov"


       Calamarata je typickým stredomorským pokrmom, podávaným ako prvý chod. Názov je vytvorený od slova kalamár, čo je druh morského plodu. Milovníci stredomorskej kuchyne, čiže rýb a morských plodov isto vedia o čo ide. Calamarata je aj druh cestovín, ktoré sa vyrábajú exkluzívne pre tento typ pokrmu, keďže obrúčkovitým tvarom pripomínajú nakrájané kalamáre. Je to obľúbené jedlo najmä v častiach južného Talianska, kde existujú aj iné odrody tohto receptu ako napríklad calamarata napoletana, kde okrem kalamárov nájdeme aj vongole či gamberi.

Typ cestovín "calamarata"
Ingrediencie a množstvá pre 2 osoby:
300 g kalamárov malej alebo strednej veľkosti
150 g cherry paradajok
2 zväzky petržlenu
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
štipka čili
50 ml bieleho vína
soľ
čierne korenie
cestoviny typu calamarata








Kalamáre si nakrájeme na kolieska 







       
Odparujúce sa víno, stav pred pridaním paradajok
       Myslím, že v našich slovenských končinách kúpime už vyčistené a tým pádom k príprave hotové kalamáre. Čiže si už len ich telo nakrájame na cca 1,5 cm široké obrúčky, hlavonožnú časť kalamára nakrájame na malé kúsky. Na rozohriatom olivovom oleji pražíme štipku čili, prekrojené strúčiky cesnaku a kalamáre približne 5-6 minút, potom zalejeme vínom. Keď sa takmer celá časť vína odparí, pridáme na polovice nakrájané cherry paradajky, osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Varíme 10-15 minút na strednom ohni a nakoniec pridáme nadrobno nasekaný petržlen. Medzitým si uvaríme cestoviny, dbáme nato aby sa nerozvarili. Pred cedením pridáme žufanku vyvarenej vody z cestovín do panvice s kalamármi. Potom pridáme precedené cestoviny a ešte nejakú minútku dve povaríme aby sa zmiešali chute. Podávame ozdobené petržlenom.


                                                           




                                                                BUON APPETITO!






                               

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára