sobota 10. januára 2015

Gnocchi alla sorrentina

 
     Slinky sa mi zbiehajú len pri vyslovení tohto receptu, nehovoriac o slinných potokoch, keď sa pozriem na fotku. Pôvod tohto jedla nám napovedá už jeho názov. Mestečko Sorrento, ležiace na severnejšom konci môjho milovaného amalfitánskeho pobrežia je jeho patrónom. A veru som ich tam aj vyskúšala a boli to tie naj gnocchi. My sa tomu aspoň trocha priblížime podľa tradičného receptu. Je to jedno z jedál, ktoré by som zaradila do opakovacieho sa týždenného menu. Čo znamená, že keby som ich varila napríklad každý utorok na obed, určite by som sa ich len tak ľahko neprejedla ani po roku. No možno troška preháňam, ale isto je to jedlo, ktoré musíte vyskúšať. I keď domáce "gnocchi" sú troška časovo náročnejšie, no pre lenivejších je tu aj možnosť polotovarov. No už to žiaľ nie je ono!  Tak teda poďme nato.

Ingrediencie a množstvá pre 4 osoby:
250 g mozzarelly
2 strúčiky cesnaku
parmezán
lístky bazalky na ozdobenie
strúhanka
na Gnocchi potrebujeme:
1 kg zemiakov 
300 g múky
1 vajíčko
soľ
omáčka:
600 g pasírovaných paradajok 
5-6 lístkov bazalky
olivový olej
soľ
zdroj Internet

Zemiačky umyjeme a dáme variť v šupke. Po uvarení ošúpeme, postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ, vajíčko a vypracujeme cesto. Z neho vyšúľame niekoľko "rúrok" s priemerom cca 2 cm. Tú potom nakrájame na cca 1,5 cm široké gnocchi (a 2 cm dlhé podľa hrúbky vyšúľaného valca). Na jednotlivé gnocchi otláčame vidličku, aby sme dosiahli vrúbkovaný povrch. Potom ich dáme variť do vriacej vody po dávkach ( aby sa naraz všetky nezlepili) a vyberieme keď vyplávajú na povrch. Medzitým si urobíme omáčku, na olivovom oleji zľahka opražíme cesnak, zalejeme pasírovanými paradajkami, pridáme bazalku a soľ a necháme povariť cca 15 minút. Do hotovej omáčky zamiešame polovicu nadrobno nakrájanej mozzarelly a uvarené gnocchi, dobre premiešame. Celú zmes dáme do pekáča, posypeme zvyšnou mozzarelou, parmezánom a zľahka aj strúhankou, čo dodá zapečenej zmesi krásnu chrumkavú chuť a zlatistú farbu. No a šup s tým do vyhriatej gril trúby na 250° približne na 7-10 minút, kým nedostaneme požadovanú zlatistú farbu. Podávame ozdobené bazalkou. Mňam!


                                                              BUON APPETITO!!! 
                                                            






   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára