štvrtok 22. januára 2015

Parmigiana con melanzane


        Výborný stredomorský ľahký pokrm typický pre Sicíliu. Ide o vopred grilované a neskôr zapekané baklažány s pasírovanými paradajkami, mozzarellou a parmezánom. Je to naozaj lahodné jedlo, či už ho podávame samotné, s pečivom, alebo ako prílohu k mäsu. Ich výhodou je že si ich môžme pripraviť skôr, pretože aj ohrievané chutia rovnako skvelo.

Ingrediencie a množstvá pre 2-3 osoby:
3 väčšie zavalité baklažány "melanzane"
500 ml pasírovaných paradajok
250 g mozzarelly
parmezán
olivový olej
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
soľ
bazalka najlepšie čerstvá - 4 väčšie lístky

    Baklažánom odrežeme stopky a následne ich nakrájame pozdĺžne na šírku cca 1 cm. Posolíme ich a necháme na pol hodiny odstáť v sitku, aby pustili prebytočnú vodu. Zatiaľ si pripravíme červenú omáčku. Na vyhriatom olivovom oleji opražíme cesnak, skôr než zhnedne pridáme zmes paradajok a privedieme k varu. Potom pridáme štipku čierneho korenia, natrhané lístky bazalky, osolíme a necháme na najnižšom ohni "bublať" kým si pripravíme baklažány. Tie z každej strany opečieme na horúcom olivovom oleji do mäkka. Počas opekania olivo

vý olej pridávame častejšie a v malých množstvách, keďže ho baklažány rýchlo absorbujú. Opečené baklažány vrstvíme do zapekacej misy spolu so šťavou a mozzarellou, a to tak, že na dno poukladáme baklažány, na ne zmes paradajok a na tenké plátky nakrájanú mozzarellu. Postrúhame parmezánom a znova nanesieme baklažány, zmes paradajok a mozzarellu...Vrstvíme podľa veľkosti zapekacej misy, no na vrchu musí byť vždy paradajková omáčka, mozzarella a nakoniec postrúhaný parmezán. Pečieme približne 35 minút pri 200°C, kým nemá povrch zlatistý nádych.

                                                           BUON APPETITO!!!
        




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára