streda 29. júna 2016

Baklažánovo - cuketové lasagne

                Po dlhšej odmlke som si vďaka jednej kamarátke, ktorá odo mňa pýtala nejaký recept, spomenula, že mám blog. Sranda. Popri toľkom učení som hádam zabudla aj variť. Ale nie, mám úspešne po prijímačkách, takže sa môžem celé leto naplno venovať ďalšej z mojich záľub, a to vareniu. Tak a ide sa nato! Kedže je leto, začnem s ľahšou variantou lasagní, a to konkrétne s cuketovo-baklažanovými. Pre milovníkov mäsa tento recept určite nebude tým naj, :D ale tak na horúce letné dni je ako stvorený.

INGREDIENCIE pre 4 osoby:
-lasagne (cestoviny) záleží od veľkosti zapekacej nádoby, mne sa na jedno poschodie vošli 3, čiže dokopy som potrebovala 9 plátov
-2 väčšie baklažány
-2 cukety
-olivový olej
- 50g masla
- 0,5 l mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
-mozzarella
-oregáno, bazalka, soľ
 
Baklažány aj cukety si pozdĺžne nakrájame na tenké pláty. Baklažány na asi 7 mm hrubé, cukety na asi 2-3 mm hrubé. Posolíme a necháme asi 20 min vypotiť. Následne ich na grilovacej panvici s rozpáleným olivovým olejom opražíme z oboch strán domäkka. Počas opekania olivový olej pridávame, kedže baklažány "taliansky melanzane" zvyknú mať olivový olej veľmi radi a všetok hneď vypijú :D Počas oprážania cestovinové pláty namáčame do horúcej vody aby nám pekne zmäkli. ( nie varenej, ani nevaríme, lebo by sa pri pečení pláty úplne rozvarili alebo rozpiekli? :D )
Taktiež si pripravíme bešamééél. V hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme múku a za stáleho miešania pridáme mlieko. Na miešanie je najlepšia taká tá čudná vec, myslím že sa to volá habarka, vtedy je najmenšia pravdepodobnosť, že vám ostanú hrudky. No a nakoniec bešamel osolíme a pridáme oregano s bazalkou.
No a teraz môžme začať vrstviť do zapekacej misy. Na spodok poukladáme zmäknuté cestovinové pláty, na ne ukladáme ogrilované baklažány a cukety, a potom vrstvu bešamelu, a na koniec postrúhame polovicu mozzarelly. A opäť, pláty, baklažány, cukety no na záver nedávame hneď bešamel ale ešte jednu vrstvu cestovinových plátov. Tak a teraz môže ísť bešamel a postrúhaná zvyšná mozzarella. Dáme do trúby vyhriatej na 180° na cca 30-40 minút. Kým nebude vrch chytať krásnu zlatistú farbu. Ozdobíme čerstvou bazalkou :)


                                                               BUON APPETITO!!!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára