nedeľa 22. januára 2017

Jablkovo-tvarohový lahodník

                Po dlhej dobe a úspešne zdolaných skúškach sa opäť vraciam do kuchyne. Medzi prvé opäť trochu experimentálne receptíky patrí aj tento. Je to taký "pozliepanec" viacerých receptov, niečo pridané, niečo vynovené, no výsledok je super.


Ingrediencie cesto:

250g hladkej múky
200g polohrubej múky
150g cukru
3 vajíčka
220g masla
1 pomaranč
kypriaci prášok do pečiva

Ingrediencie plnka:

250g tvarohu
kôra z citróna
vanilkový cukor (kto má rád sladšie, tak aj 2)
vajíčko
5 jabĺčok
1 lyžica vanilkového pudingu
škoricový cukor

       Maslo vytiahneme aspoň polhodiny vopred aby sa nám zohrialo na izbovú teplotu, potom sa s ním lepšie pracuje. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, aj s vyšťavenou pomarančovou šťavou. Ak by sa cesto veľmi lepilo, ešte pridáme trocha hladkej múky. Vypracované cesto dáme odpočinúť do chladničky, kým si pripravíme tvarohovú a jablčkovú plnku.
        Jablčka načistíme a nastrúhame, následne so škoricovým cukrom podusíme, keď začnú púšťať šťavu, pridáme lyžicu pudingu. Za stáleho miešania ešte dusíme ďalšie 3-4 minútky. Odstavíme a necháme vychladnúť. Následne v ďalšej miske zmiešame tvaroh s vajíčkom, cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou.
         Vytiahneme cesto , rozdelíme na dve polovice, jednu rozvaľkáme priamo na vymastenom a hladkou múkou vysypanom plechu (a to preto, lebo cesto je veľmi krehké, tip: lepšie sa to rozvaľká s pohárom :) ). Natrieme tvarohovú zmes, na ňu nanesieme jablkovú a na vrch druhú časť cesta. Toto je tak trochu náročnejšia časť, kedže treba cesto vaľkať doslova po mini kúskoch a ukladať navrch. Ak sa vám podarí naraz naniesť celé cesto alebo aspoň na 2krát, tak vopred gratulujem :D každopádne výsledok stojí zato :) .


                                                                            Voilá!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára