nedeľa 22. januára 2017

Kelové cestovinôčky "á la cavolo riccio"

                                                   Zimná pasta


       Jedna z mnohých tzv. zimných cestovín, lebo ako som už veľakrát spomínala, Taliani varia s ingredienciami podľa ročných období. Tu je jeden z dôkazov, že cestoviny sa dajú urobiť naozaj s čímkoľvek. A kedže v tomto zimnom období, sme akosi " ochudobnení" o príval vitamímov, potešme sa aspoň týmto chutným zeleným pokrmom :) niekedy sa sama pousmejem, aké výplody je moja myseľ schopná vyhŕknuť. Tak poďme nato. 

Ingrediencie pre dve osoby:
5-6 kelových listov
2 strúčiky cesnaku 
tavený syr (1 črievko/philadelphia,... je na vás aký druh si zvolíte)
200 g cestovín
grana padano na posypanie
olivový olej
soľ
oregano
čierne korenie



      Kelové listy pokrájame na malé úzke pásiky a spolu s prelisovaným cesnakom popražíme za stáleho miešania v hlbšej panvici na olivovom oleji 3-4 minúty. Posolíme, okoreníme, podlejeme 1 dcl vody, prikryjeme a necháme podusiť. Každú chvíľu skontrolujeme a podlejeme ďalšou vodou aby sa vždy mal kel v čom "dusiť", a to po dobu cca 20 minút, aby bol úplne domäkka.  Medzičasom dáme variť cestoviny. Pred cedením pasty pridáme do kelu syr a asi jednu naberačku vody z uvarených cestovín. Ešte dokoreníme a dosolíme podľa chuti a následne pridáme precedenú pastu. Servírujeme posypané granou padano ( teda aspoň podľa mňa, pasta bez grany je ako kakavko bez mlieka ). 


                                                            Buon appetito!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára